Samhällsföreningen Framåt i Kämpersvik bjöd på lördagen 23:e mars in till berättarkväll med temat ostron. Lokalen ovanpå Gula Garaget var helt fullsatt med en förväntansfull publik. I år var det 10 årsjubileum för berättarkvällarna och föreningen bjöd på en mycket intressant berättarkväll med forskaren Linnea Mattsson Thorngren och ostronodlaren Ulrika Lorensson.

Kvällen inleddes med att undertecknad visade diagram över hur Kämpersviks befolkning såg ut 1940 samt hur utvecklingen har varit från 1900 till i dag. Därefter höll Linnea Mattsson Torngren sitt föredrag. Linnea doktorerar på Göteborgs universitet. Hennes arbete har tillfört helt ny kunskap om de platta ostronen “ostrea edulis” som finns i Bohuslän.

Linnea har i sitt avhandlingsarbete försökt att fånga ostronyngel för vidare odling samt kartlagt ostronbeståndet från Lysekil till Norska gränsen Hon kunde se att det finns ett tidsfönster när ynglingen sker, det är som mest sista två veckorna i juli samt att det går att samla yngel på speciella plattor som de sätter sig på.  I kartläggningen har hon via en släde filmat 400 slumpmässiga bottenytor. Baserat på det antal platta ostron som identifierats och räknats på filmerna, har hon beräknat att det finns ca 36 plus minus 16 miljoner platta ostron i svenska vatten. Dessa ostron finns bara i den norra av Bohuslän och som mest runt Fjällbacka och Grebbestad. De sista åren har de japanska ostronen/Stillahavsostron ”crassostera gigas” växt allt mer och de fiskas nu i nästan samma utsträckning som de platta. Man räknar med att man landar mindre än 0.3 % av beståndet av platta ostron varje år. Linnea kunde se att båda arterna trivs på samma platser och samma djup vilket inte tidigare varit känt. Svenska miljöinstitutet (ILV) gör nu en ny studie som undersöker hur de båda ostronbestånden utvecklas över tid och om de konkurrerar med varandra. Resultaten från denna studie väntas om ca 3 år. Om du vill veta mer om denna studie så finns den beskriven i en tidigare artikel här på hemsidan. Linneas kartläggning och beräkning av beståndet är den första som görs i Sverige. Det kändes som vi fick ta del av ny mycket intressant och icke tidigare känd kunskap. Linnea pratade varmt om småskalig ostronodling som ett hållbart sätt att producera mat på i framtiden. Det finns många fördelar med att odla ostron, ostronen filtrerar vattnet så man får ett renare vatten, ostronen behöver inte matas, ostronen är mycket hälsosamma att äta. Det finns en stor efterfrågan och det inhemska fisken står för en mycket liten del av det som konsumerats i dag, merparten importeras.

Ulrika Lorensson berättade att hon tillsammans med sin sambo Mathias Svensson, driver Sveriges enda kommersiella ostronodling av vårt inhemska platta ostron. Det har tagit många år av experimenterande att nå dit de är i dag. De har lyckats att fånga in yngel av de platta ostronen och få dem av växa. Allt sker helt havsbaserat utan labbmiljö och odlingen är helt ekologisk och KRAV-certifierad. Efter ca fyra år kan man skörda ostronen och skörden görs från september till maj månad. Det finns många utmaningar med att odla ostron, dels vädret då det kan vara kallt och blåsigt och dels att sortera och flytta ostronen till nya kassar. Det mesta arbetet sker manuellt och varje ostron är hanterat och sorterat många gånger om innan skörd. På vintern sänks hela odlingen ner under risken för is, då ostronen inte tål minusgrader.  Varje vecka lämnas prover till livsmedelsverket för att se att ostronen är friska. Efterfrågan är stor och de levererar varje vecka till olika grossister, fiskhandlare och direkt till flera stjärnrestauranger. De säljer även sina produkter via Göteborgs Fiskauktion, samt till olika event bla. SM i ostronöppning, som går av stapeln den 6 april på Spa-hotellet i Strömstad . Odlingarna ligger utanför Havstensund och de fick förra året pris av Tanums kommun för sitt företag. Ulrika berättar också om en 6 årig kamp med Länsstyrelsen gällande strandskyddsdispens, som kraftigt har försenat utvecklingen av odlingen.  Förutom att odla platta ostron, fiskar man också japanska ostron och har successivt lyckats öka försäljningen av dessa, som ju är av samma art som vi importerar från Frankrike.

Efter att Linnea och Ulrika delgett oss av sina kunskaper så var det dags att smaka på ostronsoppan som Ulrika hade med sig. Den var gjord på japanska ostron och mycket god.  Receptet kan du ladda ner om du klickar här. Vi kunde också smaka på de odlade ostronen som var mycket välmatade och de serverades naturellt. Ulrika gav tips på olika kryddor som man kunde ha på ostronen som förhöjde smaken. De smakade mycket gott och sköljdes ner med lite bubbel. Ostronen kan också med fördel tillagas på olika sätt, de japanska är mycket goda att grilla.

Under kvällen kunde vi också beskåda de fina broderierna som Paloma Marrero Bas har skapat. Paloma är från Kanarieöarna men har bott i Kämpersvik i många år tillsammans med sin man Pelle Jansson. Paloma säger att hon trivs med lugnet i Kämpersvik med använder sig av sitt spanska temperament när hon skapar de färgstarka och fantasifulla broderierna. Paloma har ett instagramkonto, peonias68, där man kan se mer av hennes alster.

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården) samt på

Kämperödsvägen 18, Helgerödsvägen 10, Kvarnestrand 8 och Killebäcksvägen 57

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Demo film klicka här

Bli medlem i Föreningen Framåt

Årsavgiften betalas varje år från 1:a juni till 31:a maj nästa år, helst före september månad

Minimum 300 kr för familj och 150 kr för enskild medlem

Bankgiro 5565-6417

IBAN: SE5280000835190038012415 Swedsess

Vänligen ange namn, sommaradress samt e-postadress.

Swish: 12 33 38 42 86

Använd QR koden klicka på lilla symbolen uppe i hörnet i Swish appen

Ditt telefonnummer kan vi se och meddelandet  "Medlemsavgift" finns inlagt. 

Skriv belopp. Lägg bara till  namn och adress.

Vill du betala annat än medlemsavgift ange då vad köpet gäller.

Bastu i Kämpersvik

Allmän bastu för medlemmar i Framåt på lördagar

Vi hyr bastun till små sällskap alla dagar utom lördag.

Man kan boka två timmar kl 12, 14, 16 och 18

För medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Nyckel till vedboden finns i bastun.

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

Ta med eget vatten att hälla på bastuaggregatet.

OBS häll aldrig på saltvatten och sista personen släcker gasolkamin och lampor

Släck fotogenlampan på rätt sätt, skruva inte ner veken, blås ut lågan.

Instruktionsfilm klicka här

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta: Nils Mattsson  070-559 82 22 eller Lars Joelsson 076-867 88 39

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Webbshop för Kämpersvik

Om du vill köpa tröja, mössa eller keps med vår logga, klicka här. Klubbhuset.

Sänk farten

CIMG0114_180x133

Tillåten hastighet är nu 40 km/tim men vi uppmanar alla att hålla högst 30 km/tim i samhället.

Gå med i Föreningen Ejgdetjärnet

100 kr per år

Bankgiro 372-4309

Ange Namn, adress och e-post

Swish 1232468387

Klicka här för att komma in på Ejgdetjärnets Facebooksida.

5 knop från Viksholmen

Samhällsföreningen Framåt Kämpersvik på Face Book

 

Föreningen har en ny Face Book sida då vi inte längre kan skriva i den gamla.

Klicka här för att komma till sidan 

Klicka på ikonen för att se den gamla sidan

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Information klicka här

 

Tillsammansodling Framåt Kämpersvik

Facebooksida för oss som tycker om att odla tillsammans med andra.

Kim de Bruin ansvarar för sidan. Klicka på bilden så kommer du dit.

Information till Föreningen Framåts medlemmar angående den nya europeiska dataskyddsförordningen (GDPR) som blir lag i Sverige den 25:e maj.

Information finns under menyn Om föreningen - Om föreningen Framåt.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Gästplatser för besökande båtar

 

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Anmälan till Anders Lissåker, 0706-931793

Lämna inga sopor i hamnen.