Hur påverkas våra bohuslänska ostron av de japanska som invaderas vår kust de sista åren. Ja, det vet man inte men det finns en oro att de japanska ostronen tar över. För att bättre svara på denna fråga har Svenska Miljö institutet (IVL) startat ett 4- årigt projekt som utgår från Kämpersvik.
På tre ostronbankar utanför Kämpersvik kommer man att rensa bort alla japanska ostron på ett 100 kvadratmeter stort område. Under 4 år kommer man att en gång per år att kartlägga ytan och se hur de japanska ostronen växer och breder ut sig. Man kommer också att undersöka de bohuslänska ostronen för att se hur de mår och påverkas av konkurrensen. Bland annat kommer man att mäta våtvikten. Forskaren bakom projektet heter Åsa Strand och de som utför själva arbetet heter Thomas Holfhuis och Adrian van de Plasse. Efter tips från Harald Wiman fick hemsidan en pratstund med Thomas och Arian när de kom i land efter sitt arbete under vattnet. Thomas är marinbiolog och Adrian musselodlare och dykare och han har nu en musselodling vid Resö.
Thomas berättar att de japanska ostronen kan bli mycket stora, upp till en normalstor fot och att båda sorterna kan växa på varandra i bland upp till flera decimeter höga kolonner. De flesta växer upp till 2 meters djup men man kan hitta dem så djupt som 4-5 meter. För att plocka bort ostronen måste forskarna ha markägarnas tillstånd, det gäller båda sorterna. Om du snorklar eller dyker kommer du kanske att se en skylt under vattnet där det informeras om att det är en forskningsruta men färdas du med båt kommer du inget att märka.
Är det skillnad på smaken? Thomas menar att de bohuslänska har en vassare smak men det är nog upp till var och en att avgöra. En sak är dock säker menar Thomas, ostronen smakar bäst på vintern helst på nyårsaftonen. Adrian berättar att ostronen är inte lika känsliga för giftiga alger som blåmusslorna.
Thomas och Adrian är också involverade i ett liknade projekt i Strömstad men då gäller det att utforska hur de japanska ostronen påverkar blåmusslan. Det skall bli spännande att följa forskarna. Ostron har blivit allt populärare och det känns viktigt att kunna bevara våra inhemska ostron.