En lycklig person som ser fram emot våren.
Hemsidan har fått vårkänslor. Vi startar därför en ny serie om trädgårstips i Kämpersvik. Anette är ivrig och vill berätta om hur man börjar med försådden. Vi hoppas att fler vill komma med bidrag under året. Adressen är
Nu är det hög tid att förodla vissa växter som tar lite tid på sig. Jag brukar börja med kronärtskocka, chili, aubergin och kanske paprika och citrongräs, lite beroende på vilka fröer jag har hemma. Många fröer sparar jag från år till år. Även några vanliga blommor, som egentligen är perenner, men som vi odlar som ettåringar till exempel jätteverbena, rudbeckia och heliotrop måste sås nu för att hinna blomma under sommaren. Vissa perenner kan var knepiga och svåra att gro, framför allt de som måste stratifierad dvs. få en köldknäpp innan de gror. Har provat på att ha några av de sådda perennerna utomhus i kylan bland annat några udda akleja-sorter. Väntar med spänning på om de kommer upp. Jag försöker nästa varje år med blå bergvallmo, som är den vackraste blomman man kan ha i sin trädgård. Den och ramslök får gro i ett kallt men ljust förråd. Har jag tur så blir det små plantor. Vid tidig sådd så måste man ha extra ljus till de små plantorna när de kommer upp. Ljusrörslampor är bra. Har även provat med LED lampor som fungerar.
Jag sår basilika, mejram, persilja och i år vintersallad tidigt för att kunna använda till sallader. Man kan köpa basilika och persilja i grönsaksdisken och plantera om i större kruka så kan man skörda allt eftersom under hela våren. Sår man själv så har man fler sorter att välja på. Jag vill gärna ha några tidiga sommarblommor som jag kan ha inomhus under våren och har sått pensé och en låg solros som blir kring 40 cm. Varje vår botaniserar jag i frökatalogerna och finner alltid något nytt som måste testas. Det är ett av nöjerna under våren. En del blommor har blivit succé medan andra har blivit en engångsföreteelse. I år provar jag på blanad annat kolibrimynta, en dubbel prästkrage och röllika i olika aprikosa nyanser. Gräs är något som jag upptäckt under sista åren och provar både ettåriga och perenner. Några ska jag plantera ut på hamnplan om det blir bra plantor. Det är fantastiskt att i ett litet frö som är så litet att man ibland knappt kan se det finns all genetisk information till en vacker blomman och lägger vi den i jorden och ger den lite vatten och näring (och kärlek) så växer den upp till en fin planta! Snart är det dags för TOMATER! Då återkommer jag.
Anette