Nytt trädgårdstips från Anette inför en ny säsong.
I somras kunde vi glädjas åt våra fina nyplanteringar på hamnplanen och fotbollsplanen.
Anette ger nu tips för den egna trådgården, det gäller att börja planera nu.
Frökatalogerna har nu kommit ut. Jag brukar beställa från bl.a. Impecta, som har ett stort utbud av annorlunda växter och Runåbergsfröer framför allt för deras stora utbud av ekologiska grönsaksfröer. Min planering är inte alltid så bra då det ofta blir för många frösorter som jag absolut måste prova. Det gäller att få plats på fönsterbrädor och under växtlampor. Blir det plantor över kan man alltid ge bort till vänner.
Kryddväxter kan man så nu om man har extraljus. Jag har några speciallampor för detta men använder även små billiga LED-lampor från IKEA (typ skrivbordslampa). Basilika och andra kryddor, som man köper i affären, kan man plantera om i lite större krukor och då har man en bra start. Jag är också förtjust i citron- och vanilj-basilika för ...
att de doftar så gott när man rör vid dem. Jag ska också prova på lime-basilika i år.
I januari är det bra att komma igång med chili så att de hinner ge en skörd under sommaren. Många chilisorter är perenna men de tycker inte om inomhusklimatet under vintern så vi odlar dem som ett-åringar. Jag provar på olika sorter både röda, gula och gröna. De är även dekorativa som plantor! Da Cayenne är en standardsort som har lagom styrka. Den har ett tunt kött och är lätt att torka och använda klippt i småstrimlor till grytor. Svagare sorter är Padron, som man kan grill och äta direkt liksom Jalapaeno. Efter skörden gör jag egen Sweet-chilisås med vitlök och honung. Chilin är släkt med paprika, som man också kan så nu. Vid tidig sådd är det bra att välja låga sorter som ryms på fönsterbrädan innan man kan sätta ut dem. Bra sorter är tomatpaprika, som ger små kompakta paprikor och spetspaprika som har en bra sötma. Aubergin måste också sås tidigt för att hinna ge några frukter. Plantan har jag på altanen då den är dekorativ med sina ludna blad och lila potatisliknande blommor. Frukterna är bara bonus. Blir det över frukter på hösten så kokar jag ihop en Ratatuille tillsammans med tomater, paprika, chili, squash och lök. Jag fryser ner röran och använder den under vintern i grytor och till pasta.
Jag har redan sått Malabarspenat och den har kommit upp fint. Det är en slingerväxt med tjocka blad, små rosa blommor och där man kan använda bladen som spenat. Jag använder bladen i sallad och i smoothie. Under sommaren säljs den i blomsterhandeln som en dekorativ krukväxt.
Kronärtskocka provar jag på varje år och hoppas att den ska hinna blomma. Tyvärr är det inte så ofta den gör det. Men jag ger inte upp! Växten är perenn men inte härdig här i zon 2-3 och då får man odla den som ett-åring. Jag har valt en ny sort i år, Imperial Star.
Vit klockranka är en favorit som måste sås tidigt. Det är en klätterväxt som kan slingra sig upp 4-5 meter under sommaren och blommar med vita-lime färgade stora klockor. Jätteverbena ska också sås tidigt och då blommar den under sensommaren.
Det är bara att sätta igång och frossa i fröpåsarna. Lycka till med frösådden!