Det är dags att tänka på 2019 års odlingssäsong.
Dagarna blir allt ljusare och då kommer längtan efter odling och trädgårdsarbete. Frökatalogerna har kommit och trädgårdsaffärer har även fått in fröpåsar. Det gäller att planera vettigt. Själv köper jag ofta för mycket fröer och har svårt att få plats med allt jag försått. Samtidigt kan jag i maj/juni känna att jag missat att förså något som jag gärna vill ha i trädgården och som det nu är försent för att så denna säsong. Det gäller att planera och att skriva ner vad man vill ha och vad man sått tidigare som gett ett lyckat resultat. I ivern att komma igång glömmer jag ofta bort detta!
I början av januari sår jag växter som tar lång tid att börja att gro och växer långsamt. Många perenner som vi använder som ettåringar tillhör denna grupp till exempel chili, heliotrop, jätteverbena, klockranka. För att gro behöver de flesta frön lite värme men när de väl kommit upp så ska de stå lite svalare och ljust. Jag har några fönsterlampor med LED ljus som jag sänker ner så att det lyser ganska nära växten. En del perenner måste stratifieras dvs ha en köldperiod för att gro, som jätteverbena. Man får sätta i kylskåpet eller ha ute under en period. (Odlingsråd står på fröpåsen) Kryddväxter är ett måste. Persilja tar lite tid att gro, så det sår jag nu. Det är en allsidig kryddväxt som jag använder i nästan all mat, sallader och smoothi. Basilika är en favorit och jag provar på olika sorter. Den vanliga som finns i affären är ofta den som är godast i maten. Den planterar jag om i lite större kruka och sätter en lampa ovanför och då växer den fint. Under sommaren står den i kruka på altanen och då får den en kraftigare och mer aromatisk smak. Salladsbasilika med stora blad är mildare och det sår jag också tidigt. Förra året sådde jag citron- och vaniljbasilika och använde i sallader. Dessa sorter doftar otroligt gott bara man berör plantan. Jag lät de gå i blom, vilket man inte gör med vanlig basilika, och fick egna frön som jag sår nu. Salvia är både vacker och god som örtkrydda till grillat. Salvian kan överleva över vintern i kruka på altanen men jag försår även. Rosmarin köper jag som planta då den är seg att komma igång och växer långsamt. Den är relativt billig att köpa som stor planta i livsmedelsaffären. Likadant är det för timjan. Jag provar dock att så olika sorter av timjan.
Även om det är lite tidigt så sår jag busktomater nu. Jag har tagit egna frön och är osäker på hur de gror. Busktomater blir inte så höga och det går att ha dem inomhus även om de blit lite större till skillnad mot höga tomater. Red perfusion (ampeltomat) är en favorit. Man sätter den i en stor kruka och har den på ett varmt ställe så ger den otroligt stora mängder med söta goda körsbärstomater. Minimalt med arbete, endast vattna med lite näring.
Jag planerar att så närmaste veckorna aubergin, som även växer långsamt. Plantorna är så vackra med grå-grön ludna blad och stora potatisliknade blommor. Att det sedan kommer några auberginer som jag kan göra ratatouille på är bonus. Paprika är en mild chili som jag också sår tidigt. Jag har tidigare haft tomatpaprika men ska även prova med spetspaprika i år.
Tagetes sår jag också tidigt och har i kruka först inne och senare på altanen. Den blommar hela sommaren. Många yngre tycker att tagetes är ful. Den nya trenden är just tagetes och andra gul/orange/röda blommor i trädgården. Tagetes utan blommor finns även, som man kan odla ifall man inte tycker om färgen. Tagetes är nämligen bra för att hålla jorden friskare och minska sjukliga nematoder i jorden. Tyvärr älskar mördarsnigeln även tagetes. Min farmor som var född på slutet av 1800-talet älskade ”sammetsrosor” som hon kallade tagetes.
Anette Lehto