Per Jansson har ett stort engemang att kartlägga Kämpersviks historia och är en fin förmåga att förmedla sina kunskaper på ett intressant sätt.
Roger Olsson i Skalmeröds inlevelse är inte att ta miste på.
Ulla Edvinsson berättar hur det gick till hon blev anställd på läkarstationen.
För 6:e gången arrangerade Föreningen Framåt berättarkväll i Kämpersvik. Platsen var som vanligt den gamla lådfabriken.
När lokalen hade fyllts till sista stol börjad Kämpersviks egen son Per Jansson kvällen med att visa bilder på hus i Kämpersvik och berätta deras historia. Han utgick från sin farfar Gustav Jansson och dennes bröder Josef och Johan och visade bilder på de hus som de byggde och hur husen förändrades under åren. För att få till snickarglädjen berättade Per att man tog med sig en bräda när man gick till sjöss och under frivakten bearbetade man brädan till den fick ett vackert utseende. Brädan sattes sedan upp på huset. Per visade också bilder på båtar, vilket är hans stora intresse, och kunde berätta nya historier knutet till båtarna. Per avslutade sin framställning genom att visa gamla bilder från familjen Lingmark. De var de första sommargästerna i Kämpersvik. Bilder är från 30-talet är fantastiskt fina. Det är många bilder på barnen Marianne och Ulla ofta tillsammans med Johannes Hansson och hans fru Hedda. Per berättade att familjen föst hyrde hos Johannes och Hedda men när Johannes skulle bygga en tvättstuga till Hedda blev det i stället familjen Lingmarks bostad. Detta hus låg då precis vid vattnet och kom att kallas Klippan. I dag är marken uppfylld och huset ligger nu vid vägen till Skredfors mittemot varvet.
Efter Pers spännande och intressanta föreläsning så var det dags för traktens egen diktare Roger Olsson i Skalmeröd. Roger tänker och filosoferar mycket över livet vilket resulterar i dikter. Dikter som i bland kan vara mustiga och ekivoka men framför allt humoristiska. Dikten ”Bävergäll”, i vilken Roger menar att allt kan botas med just bävergäll, framfördes med bravur där publiken var med på noterna. I den sista dikten kom det fram en allvarligare stämning där Roger i diktform beskriver alla tankar han har över hur livet kan gestalta sig allt från högmod till förfall men avslutas med att Roger besinnar sig och återvänder till det lugna trygga livet. Roger framför sina dikter med stort engagemang och avslutar sin framställning med en filosofisk reflektion över sitt deltagande i berättarkvällen.
Sist på kvällen kom Ulla Edvinsson och berättade om hur hon som 17 årig blev anställd av Dr Cederberg som mottagningsbiträde och hemhjälp. Ulla blev upplärd av doktorn hur man gör jobbet och efter en vecka fick hon själv ta prover. Undertecknad har tydliga och starka minnen av Ulla. Eftersom jag var svårt allergisk som barn och fick jag gå till läkarstationen och få sprutor som skulle dämpa allergin. En metod som Dr Cederberg var lång före sin tid med att prova och som i dag är mycket vanlig. Trots att det inte kändes så bra att få dessa sprutor så har jag bara positiva minnen av att Ulla alltid var där och tog emot mig med stor värme och förmedlade lugn och trygghet. Något som jag ofta tänkt på speciellt sedan jag själv blev läkare. Ulla visade sedan en mycket intressant film som Dr Cederberg själv hade filmat och satt speakertext till. Filmen visar hur livet på 50- och 60 talet var i Tanum sett hur en provinsialläkares perspektiv. Det var nog många som kunde återkalla känslan av att som skolbarn stå framför doktorn och bli undersökt.
Mellan de olika inslagen framförde Kämpersviks ukuleleorkester under ledning av Tyrone Andersson kända sånger där publiken deltog i vacker allsång. Klicka här för att höra "Dans på Brännö brygga" eller "Sånt är livet".
Föreningen tackar alla som kom och gjorde kvällen trevlig och minnesrik.