Två generationer av fågelskådare möts, Jan 63 och Elvin 7 år
På söndagen hade Föreningen Framåt sin traditionella fågelexkursion runt Ejgdetjärnet.
Exkursionen började i lite mulet men varmt väder, övergick sedan i duggregn och skurar för att sluta fint och soligt. Exkusionen hade samlat runt 30 intresserade fågelskådare som tillsammans fick se och höra 53 olika fågelarter. Liksom tidigare år var det Jan Uddén från Bohusläns museum som ledde exkursionen.
Jan Uddén har en mycket kunskap om allt som rör sig i naturen, inte bara fåglar och fjärilar, som är hans specialintresse, utan också kring det som växer på marken. Det som gör dessa exkursioner extra intressanta är att Jan alltid kan berätta om förändringar i naturen. Ejgdetjärnet genomgår nu en naturlig förändring där vattenpilörten, som utgör en basföda för många andfåglar, håller på att försvinna. I stället har det kommit upp andra fröer från botten, när man har grävt, så att det blivit mer föda för svanarna. 7-8 svanpar häckade förra året vilket är ovanligt många på en sådan liten yta.
Vid varje exkursion lär jag mig något nytt. Intressant var att höra hur andfåglarna ändrar sin dräkt när de ruggar, de tappar då sina vackra färger och får en mer oansenlig dräkt under sommartiden, sk eklipsdräkt. Detta bara för att mer skyddade då flygförmågan minskar i samband med att de tappar sina fjädrar.
I år var Elvin 7 år med, han var mycket intresserad och ställde flera frågor till Jan vilket gjorde att exkursionen blev extra intressant. Bland annat frågande han varför Jan var så intresserad av fåglar varpå denne mycket trevligt berättade om hur intresset för fåglar kom när han var lika gammal som Elvin och hur det har utvecklats med åren. Jan kunde precis ange den dag då hans fågelintresse började på allvar, det var den dagen då han första gången träffade sin fågelmentor.
Även om exkursionen i år inte gav några överraskande fynd så var en höjdpunkt när vi kunde se Sankt Pers nycklar växa vilt. Sankt Pers nycklar är en orkideé som växer frodigt på Öland men som är sällsynt här hos oss och är fridlyft och får absolut inte plockas.
Nu är det bara att vänta tills nästa år, för denna exkursion är en av årets höjdpunkter.