På söndagen arrangerades det en fågelexkursion runt Ejgdetjärnet under ledning av biolog Jan Uddén.
Efter två års corona var det åter dags att träffas personligen för att vandra runt Ejdgetjärnet. Drygt 30 personer hade hörsammat Föreningens Framåt och Föreningen Ejgdetjärnets inbjudan att delta i vandringen under Jan Uddéns kunniga ledning. Vi samlades vid Jan-Erlingsplats där Jan berättade om Ejgdetjärnets historik och hur förutsättningarna för ett rikt fågelliv varierar. Hur mycket fågel som trivs och häckar här beror på tillgången på föda. När det blir för mycket fisk konkurrerar de med fåglarna i tillgången till insekter, för mycket fisk innebär färre fåglar. När tjärnet bottenfrös och mycket småfisk frös inne så kom fåglarna komma tillbaka på våren. När man grävde i tjärnet kom det upp mycket näring från botten vilket gynnade svanarna.
I vattnet fanns det mycket grågäss med ungar. Vi kunde också se bland annat vigg och kricka samt sothöns. När vi gick vidare kunde vi höra många olika sångare där svarthättan med sin starka och vackra sång och gulsparven med sin ödesymfoni gjorde största intrycket. Uppe i skyn kunde vi se sparvhök, korp, häger och framför allt brun kärrhök som patrullerade över vassen. Vi såg sammanlagt 54 olika arter vilket är normalt för årstiden. Exkursionen avslutades med att Föreningen Ejgdetjärnet bjöd på grillad och kokt korv vid grillplatsen.
Samhällsföreningen Framåt och Föreningen Ejgdetjärnet tackar Jan Uddén och alla deltagarna för en fin dag runt Ejgdetärnet.