Nytt trädgårdstips från Anette inför en ny säsong. 

I somras kunde vi glädjas åt våra fina nyplanteringar på hamnplanen och fotbollsplanen.

Anette ger nu tips för den egna trådgården, det gäller att börja planera nu.

Frökatalogerna har nu kommit ut. Jag brukar beställa från bl.a. Impecta, som har ett stort utbud av annorlunda växter och Runåbergsfröer framför allt för deras stora utbud av ekologiska grönsaksfröer. Min planering är inte alltid så bra då det ofta blir för många frösorter som jag absolut måste prova. Det gäller att få plats på fönsterbrädor och under växtlampor. Blir det plantor över kan man alltid ge bort till vänner.

Kryddväxter kan man så nu om man har extraljus. Jag har några speciallampor för detta men använder även små billiga LED-lampor från IKEA (typ skrivbordslampa). Basilika och andra kryddor, som man köper i affären, kan man plantera om i lite större krukor och då har man en bra start. Jag är också förtjust i citron- och vanilj-basilika för ...

Reporter från Veckovis besökte i dag Anette för att göra ett reportage om hennes trädgård.

Det var Josefin Bergman, sommarreporter från Veckovis som var nyfiken på Anette Lehtos trädgård i Kämpersvik. Innan besöket hade hon läst Anettes trädgårdstips på denna hemsida, vilket nästan 6000 andra personer också har gjort.

Josefin har studerat Media och Kommunikation på Karlstads Universitet och har just tagit sin examen. Josefin berättar att hon hade sin praktiktermin på Veckovis och Tanums sparbank och att hon nu sommarjobbar på Veckovis. Till hösten börjar hon sitt nya arbete som webbmaster på Tanums Sparbank.

Josefin är från Hunnebostand och har nu flyttat tillbaka dit efter studierna i Karlstad.

Blommor vid hamnplan-1

Blommor vid hamnplanen. Rosenskära, stormhatt, bolltistel, aster, rölika, praktrölika (gula blomman), tagetes samt överblommad daggsalvia.

Jens Munk-1Louise Bugnet-1Martin Frobischer-1

 Jens Munk                                      Louise Bugnet                                  Martin Frobisher   Foto Anette Lehto

Nyplaneringar på hamnplanen. 

På försommaren så kom planteringslusten och vi inköpte 17 nya rosenbuskar. Nils och Lars grävde i den hårda jorden på hamnplan och Eva och jag planterade. Vi har valt tåliga rosor som inte kräver allt för mycket skötsel. Runt den stora stenen har vi planterat fem Martin Frobisher och fem Agnes (halmgul färg), kanadensiska Rugosa-rosor. Intill postlådorna har vi planterat fem Jens Munk, även kanadensisk Rugosa-ros. Där finns sedan tidigare två Ritausma, lettisk Rugosa-ros och en Daggros. Den mycket tåliga och fina kanadensiska rosen Louise Bugnet blommar hela sommaren som en häck kring inre viken. Där finns även några Ritausma och en Therese Bugnet. Mellan anslagstavlorna finns nu en röd enkel ros, Kordes Robusta, som kommer att ge lite färgprakt. Intill komposten har vi sedan tidigare två rosenkvitten, som tål både salt och vind. Intill dessa finns nu även en Mme Boll, som jag hoppas kommer att klara det tuffa klimatet. Det är inte bara vind och saltvatten som är ett problem utan vatten-sorken härjar och äter rötterna underifrån. Vi ska försöka med sorkskrämma och andra störande metoder. Skam den som ger sig! Hösten närmar sig och växterna går till vila. Vi får ta nya krafttag nästa vår med nya växter.  

Anette Lehto

Det är dags att tänka på 2019 års odlingssäsong.

Dagarna blir allt ljusare och då kommer längtan efter odling och trädgårdsarbete. Frökatalogerna har kommit och trädgårdsaffärer har även fått in fröpåsar. Det gäller att planera vettigt. Själv köper jag ofta för mycket fröer och har svårt att få plats med allt jag försått. Samtidigt kan jag i maj/juni känna att jag missat att förså något som jag gärna vill ha i trädgården och som det nu är försent för att så denna säsong. Det gäller att planera och att skriva ner vad man vill ha och vad man sått tidigare som gett ett lyckat resultat. I ivern att komma igång glömmer jag ofta bort detta!

Snigelfälla öppen Snigelfälla stängd

Nu startar årets snigeljakt. 

Man lägger snigelgift på ett fat. Lägger 4 stenar eller träbitar vid sidan om fatet så att snigeln kan krypa under - 1 cm eller 2.

Ovanpå stenarna läggs en kruka opp och nedpå och som är tät i botten. Sedan är det bara att vänta någon vecka.

Då har sniglarna ätit upp giftpillerna och gått – ner i ett dike och dött ? Nästa snigel äter upp den döde och dör själv.

Effektivt ??? Jag satte ut 4 fällor på min tomt för 2 veckor sedan, har fyllt på nytt gift 2 gånger och har inte sett en snigel  ännu på tomten.

När sniglarna kommer kompletterar jag med snigelfällor på vatten, jäst och socker ( enligt Anette ). (Se hemsidans Trädgårdstips)

Jan-Erik Gustafsson 

Gör som Jan-Erik skriv till hemsidan om dina trädgårdstips

 

 

 

Anettes trädgårdstips 3 - förodla

Anettes trädgårdstips 3 - förodla

Nu är det dags att förodla växter som tar lång tid på sig att gro och växa.

I januari/februari kan man börja förodla örter som basilika, timjan, koriander och persilja. Jag sår även en del perenner som tar lång tid på sig att gro och växa sig så stora att de kan planteras ut på försommaren när frostrisken är över. I år blir det bl.a. rosa Orientalisk jättevallmo, Axnepeta, Kantnepeta, Pastellakleja. Vissa perenner (fleråriga) är inte härdiga och vi odlar dem som sommarblommor och då måste de hinna bli så stora att de blommar redan första året, t ex Heliotrop, Klockranka, Jätteverbena. Chili, paprika, aubergin, kronärtskocka tar lång tid att växa sig tillräckligt stor under växtsäsongen och måste förodlas tidigt. Tagetes kan direktsås i odlingsbänkar men det är trevligt att förodla tidigt och ha dem i krukor på fönsterbrädan.

Fröna gror i rumsvärmen men därefter är det bra om man kan ha växterna lite kallare så att de inte blir för gängliga. Vid tidig sådd behöver man ha ett extraljus. Det finns speciella lampor för detta men man kan även ha en fönsterlampa med LED-ljus som man placerar strax ovan växterna. Jag har försökt med vintersådd (utomhus i genomskinliga lådor) av vissa växter och har lyckats sisådär.

Vissa frön av perenner måste väckas med "stratifiering" dvs en köldperiod. Just nu har jag sått Blå bergvallmo, en grön akleja som heter Chocolate soldier och Ramslök som jag satt i en kall garderob med fönster. Dessa krukor kan jag "glömma bort" i en-två månader (endast kolla att de inte är för torra). Det är bara att hoppas att något kommer upp. Gör det det så är det som att vinna på lotteri! Det är alltid roligt att prova att så något nytt och som inte finns att köpa som färdiga plantor. Det är fantastiskt att allt i den blivande plantan finns inprogrammerat i ett litet frö. Det är bara att sätta igång!

Anette Lehto

Anette vattnar-2

Anette pysslar om sin försådd

Våren är här och växterna är i startgroparna.

Krokus och snödroppe har blommat över och nu lyser påskliljorna gula i rabatterna. Tulpanerna är på gång och snart blommar även de. Jag har under sista åren köpt många kejsarkronor (rea på hösten) som jag planterat runt om i rabatterna och framför allt där jag har tulpaner. De luktat speciellt, kanske inte helt angenämt. Rådjur, sork och harar tycker inte om dem och då kan tulpanerna också klara sig från att bli uppätna. Blodmjöl kan även vara bra för att undvika detta. Liljebaggar tycker däremot om kejsarkronor och då måste man kontrollera växterna ofta och knipsa bort dessa. Inomhus växter tomatplantorna och är decimeterhöga. Om man inte har hunnit med sådden så kan man köpa plantor. Det är dock större utbud av frösorter. Har även försått gurka, svartkål, purjolök, rotselleri, minimajs samt olika sommarväxter bl. a solrosor.  En del av dessa ska jag plantera ut på hamnplan. Ca 6 veckor innan man ska sätta ut potatisen (oftast i början av juni) så kan man starta med att förgro, så nu är det är dags! Jag sätter lite jord i större plastförpackningar och lägga potatis på jorden, som hålls lite fuktig. Om man vill få riktigt tidig potatis så sätter man potatisen i en gammal mjölkförpackning med lite mer jord.  När det är varmare ute och ingen risk för nattfrost planterar man över i större hink som man kan ha mot en varm husvägg och gärna en fiberduk som skydd. Snart är det dags att förså squash och pumpa. Det är bra att man planterar ut lite större plantor då den är en favorit för mördarsnigeln. Små plantor kan bi helt uppätna. Trots att man får kämpa mot skadedjur, ohyra och andra växtsjukdomar så är det fantastiskt när det växer!

Äpple-1

Trevlig gest, värd att ta efter  Foto:Magnus Joelsson

Fruktträden dignar av goda äpplen och päron.

På väg till fotbollsplanen med barnbarnen passerade vi denna inbjudande skylt hos Gran Danielson. Nu när trädgårdarna är fulla av frukt så är detta intiativ värt att efter. 

Äpplena var mycket goda. Tack så mycket.

Anette förbereder chile-2

En lycklig person som ser fram emot våren.

Hemsidan har fått vårkänslor. Vi startar därför en ny serie om trädgårstips i KämpersvikAnette är ivrig och vill berätta om hur man börjar med försådden. Vi hoppas att fler vill komma med bidrag under året. Adressen är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv själv eller berätta för hemsidan om dina tips.

Nu är det hög tid att förodla vissa växter som tar lite tid på sig. Jag brukar börja med kronärtskocka, chili, aubergin och kanske paprika och citrongräs, lite beroende på vilka fröer jag har hemma. Många fröer sparar jag från år till år. Även några vanliga blommor, som egentligen är perenner, men som vi odlar som ettåringar till exempel jätteverbena, rudbeckia och heliotrop måste sås nu för att hinna blomma under sommaren. Vissa perenner kan var knepiga och svåra att gro, framför allt de som måste stratifierad dvs. få en köldknäpp innan de gror. Har provat på att ha några av de sådda perennerna utomhus i kylan bland annat några udda akleja-sorter. Väntar med spänning på om de kommer upp. Jag försöker nästa varje år med blå bergvallmo, som är den vackraste blomman man kan ha i sin trädgård. Den och ramslök får gro i ett kallt men ljust förråd. Har jag tur så blir det små plantor. Vid tidig sådd så måste man ha extra ljus till de små plantorna när de kommer upp. Ljusrörslampor är bra. Har även provat med LED lampor som fungerar.

Jag sår basilika, mejram, persilja och i år vintersallad tidigt för att kunna använda till sallader. Man kan köpa basilika och persilja i grönsaksdisken och plantera om i större kruka så kan man skörda allt eftersom under hela våren. Sår man själv så har man fler sorter att välja på. Jag vill gärna ha några tidiga sommarblommor som jag kan ha inomhus under våren och har sått pensé och en låg solros som blir kring 40 cm. Varje vår botaniserar jag i frökatalogerna och finner alltid något nytt som måste testas. Det är ett av nöjerna under våren. En del blommor har blivit succé medan andra har blivit en engångsföreteelse. I år provar jag på blanad annat kolibrimynta, en dubbel prästkrage och röllika i olika aprikosa nyanser. Gräs är något som jag upptäckt under sista åren och provar både ettåriga och perenner. Några ska jag plantera ut på hamnplan om det blir bra plantor. Det är fantastiskt att i ett litet frö som är så litet att man ibland knappt kan se det finns all genetisk information till en vacker blomman och lägger vi den i jorden och ger den lite vatten och näring (och kärlek) så växer den upp till en fin planta!  Snart är det dags för TOMATER! Då återkommer jag.

Anette

Bli medlem i Föreningen Framåt

Årsavgiften betalas varje år från 1:a juni till 31:a maj nästa år, helst före september månad

Minimum 300 kr för familj och 150 kr för enskild medlem

Bankgiro 5565-6417

IBAN: SE5280000835190038012415 Swedsess

Vänligen ange namn, sommaradress samt e-postadress.

Swish: 12 33 38 42 86

Använd QR koden klicka på lilla symbolen uppe i hörnet i Swish appen

Ditt telefonnummer kan vi se och meddelandet  "Medlemsavgift" finns inlagt. 

Skriv belopp. Lägg bara till  namn och adress.

Vill du betala annat än medlemsavgift ange då vad köpet gäller.

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Kontaktpersoner klicka här.

 

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta Åge Nilsén 070-268 73 96

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården)

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Information till Föreningen Framåts medlemmar angående den nya europeiska dataskyddsförordningen (GDPR) som blir lag i Sverige den 25:e maj.

Information finns under menyn Om föreningen - Om föreningen Framåt.

5 knop från Viksholmen

Föreningen Ejgdetjärnet

Stöd föreningen Ejgdetjärnet

Medlemsavgift 100 kr

Swish: 123 525 17 07

BG: 372-4309

 

Alltid bastu på lördag

Varje lördag kväll kan du bada bastu.

På andra tider kan ni hyra bastun förutom jul-, nyår-, påsk- och midsommarafton 

För medlem 200 kr

Icke medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

 

Kolla 30 skylten - sänk farten

CIMG0114_180x133

Gästplatser för besökande båtar

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Lämna inga sopor i hamnen.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Bredband_fiber_2

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.