b50a

Foto: Lisa Landgren.

Ulf som jag minns honom.

I augusti förra året gick Ulf Jansson bort efter en kortare tids sjukdom. Han föddes och växte upp i Kämpersvik.  Ulf var lite yngre än jag och det var först när han och brodern Pelle tog över varvet efter pappa Ivan som jag lärde känna Ulf lite närmare. I början upplevde jag honom som tillbakadragen och svår att få kontakt med men med åren upptäckte jag en annan sida av honom. Ulf var ofta ute och gick med sin hund, Stella. Han kunde då stanna och ta sig god tid för en pratstund. Samtalen handlade om att allt möjligt från väder till det som hänt i världen till trädgårdsarbete.

Ulf var vår rörläggare när vi byggde om vårt hus och då såg man vilken skicklig yrkesman han var. Sven-Erik, som är en mycket erfaren snickare, sa att han aldrig sett en duktigare rörläggare. Ibland när det uppstod problem kunde han säga att ”det går inte”, men när han fick tänka en stund så hade han alltid lösningen. Jag tror att Ulf tidvis var belastad av jobbet då så många ville han ha hjälp av honom. Vid sådana tillfällen kunde han säga ”Je ä så tje på’t”, bara för att nästa dag komma på jobbet med full kraft.

Ulf han var omtänksam om de äldre och kom alltid när de kallade. När det var problem hemma med vattnet så ringde mamma alltid efter Ulf, det var helt naturligt. Likaså var det för Greta som bodde ensam i gamla affären. Ulf såg alltid till att pannan fungerade och att vattnet inte frös.

Jag och många som jag pratat med saknar honom.

Lars Joelsson

2011-04-27

 

Bertil Joelsson2 

Foto från Peter Joelsson.

När jag tänker på personer som uträttat mycket för Kämpersvik så tänker jag främst på Bertil Joelsson

Han föddes 1920 och gick bort 2004. Under 1950-70- talet drev han och hustru Greta, Joelssons affär, en bland Kämpersviks tre affärer. Joelssons affär upphörde under 1970-talet men levde vidare som sommaraffär i annan regi ända in på 2000-talet. När Bertil slutade med affären började han att arbeta för Tanums kommun på deras kansliavdelning. Han var ansvarig för kommunens ekonomi och pensionerades som ekonomichef 1985.

Bertil hade ett stort engagemang i samhällsföreningen och var den drivande kraften från 1950-talet och han var aktiv fram till slutet av 1980-talet. En tid under 1960-talet var han samtidigt ordförande, sekreterare, kassör i föreningen Framåt. Han var bestämd på att föreningen skulle leva vidare. Under denna period tog han även på sig ansvaret för Folkets hus föreningen.

Han hade många strängar på sin lyra och var kunnig inom flera områden. Han var känd som en mycket omdömesfylld person. Det var därför helt naturligt att många Kämpersviksbor besökte honom för att få råd och hjälp, bland annat med sina självdeklarationer. Förutom föreningslivet hade Bertil ett stort intresse för fotboll. Under 1960-talet startade han Bertils cup som hade Kämpersviks fotbollsplan som hemmaarena. Det var en fotbollscup för knattar, som det hette då, pojkar i 10 års ålder. Dessa turneringar pågick under flera år med lag från hela kommunen, och i de flesta matcher var Bertil domare. Säkerligen är vi många som minns dessa turneringar.

Att få med allt som Bertil gjort för vårt samhälle är svårt, han var en eldsjäl för samhällsföreningen och värnade om Kämpersvik och samhällsborna. Vi som leder och driver samhällsföreningen idag kan Tacka Bertil Joelsson för han stora insats att föreningen finns kvar. Bertil hade en naturlig och självklar auktoritet. Han hade ett gott omdöme och man kunde med förtroende vända sig till honom. Han är min förebild i min roll som ordförande i föreningen.

Jan-Erling Ohlson /ordförande

Samhällsföreningen Framåt, Kämpersvik

 

Irene  Ernst Joelsson rev

Irene Joelsson. Mors dag vid 98 års ålder. Foto från Birgitta Österling

Irene Joelsson blev 101 år gammal och fick 7 barn. Två av barnen Arnold Joelsson och Birgitta Österling har skrivit ner några minnesord. I denna berättelse har också barnbarnet Anna Österling skrivit ner ett samtal som hon hade med sin mormor. Förutom att det är en fin berättelse om en mamma och en mormor så år det också en berättelse över vår nutida historia.

Elsa Johansson eller Elsa på Killebäck som de flesta känner henne som fyller 95 år den 17:e maj och är Kämpersviks äldsta invånare. Elsa har bott i Kämpersvik sedan 1942. Hon var gift med John på Killebäck och levde med honom fram till hans död 2003. I en intervju med Elsa som min hustru Anette och jag gjorde berättade hon många minnen från sin tid i Kämpersvik. Föreningen Framåt vill framföra våra hjärtliga gratulationer till Elsa på hennes födelsedag. Intervjun kan du läsa här nedan.

Greta Joelsson i affären

Greta Joelsson bakom disken i den egna affären. Foto från Birgitta Österling

Till minne av Greta Joelsson född 15 juli 1926 har Samhällsföreningen Framåt mottagit över 12000 kr i minnesgåvor. Greta dog stilla den 17 juli 2013.

Sönerna Klas och Peter samt Föreningen Framåt tackar för alla minnesgåvorna. Pengarna kommer att användas till att vårda och pryda  platser som är gemensamma för de som bor i Kämpersvik.

Inga-Maj 2010

Inga-Maj Reimbert 2010. Foto: Anette Lehto

Idag hedrade många Inga-Maj Reimberts minne i Grebbestads kyrka.

Hela Kämpersvik flaggade på halvstång i dag när Inga-Maj begravdes. Grebbestads kyrka fylldes av släkt och vänner från Kämpersvik med omnejd. Minnestunden var ljus och stämningsfylld med musik och sång samt minnestal. Minnestunden leddes av prästen Madeleine Kamb Myrström. Syskonbarnbarnet Signe Lagerkvist sjöng "Gabriellas sång", Kantor Maria Franksson sjöng "Håll mitt hjärta" samt ledde de samlade i "Bohusvisan". Kämpersviks ukuleleorkester, där Inga-Maj var medlem sjöng och spelade "Inbjudan till Bohuslän". Tal hölls av Inga-Majs gudson Lars Joelsson samt av brodern Arnold Joelsson.

Annette tog i år en silvermedalj på 400 meter i Veteran-SM i friidrott i sin åldersklass.

Tävlingarna hölls i augusti på Öland. Annette hade inga förväntningar utan hade anmält sig för att hon tyckte det skulle bli roligt och att hon ville utmana sig själv. Annorlunda var det för 5 år sedan då hon skulle delta i Veteran-SM. Inför dessa tävlingar tränade hon målmedvetet för att uppnå ett bra resultat. En vecka före tävlingarna insjuknade hon i influensa. Annette blev då besviken och kände att träningen på ett sätt var bortkastad när hon inte kunde delta och prestera. Hon bestämde då att anmäla sig till inomhus SM som skulle hållas i februari året därpå. Under en träning i november slet hon av korsbandet i vänster knä så att även denna tävling blev inställd. Därefter följde en lång rehabilitering av knäskadan och det är först de sista åren som hon åter har börjat tänka på att kunna tävla igen. Annette berättar att hon har en längtan till att springa på löparbana och på sin födelsedag förra året provsprang hon 400 meter på Sparvallen i Tanumshede. Efter detta lopp kände hon att det var fysiskt möjligt att börja tävla igen.

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Kontaktpersoner klicka här.

 

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta Åge Nilsén 070-268 73 96

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården)

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Ny EU-dataskyddslag GDPR

Information till Föreningen Framåts medlemmar angående den nya europeiska dataskyddsförordningen (GDPR) som blir lag i Sverige den 25:e maj.

Information finns under menyn Om föreningen - Om föreningen Framåt.

Alltid bastu på lördag

Varje lördag kväll kan du bada bastu.

På andra tider kan ni hyra bastun förutom jul-, nyår-, påsk- och midsommarafton 

För medlem 200 kr

Icke medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

 

Kolla 30 skylten - sänk farten

CIMG0114_180x133

Gästplatser för besökande båtar

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Lämna inga sopor i hamnen.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Bredband_fiber_2

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.